mandag den 29. april 2013

Store Bededags-Hveder

Som lovet: Opskriften på de varme hveder man serverer i de fleste danske hjem på Store Bededag. (Hvertfald hvis man er lige så traditionsbunden som undertegnede.)
Hvederne skal helst laves 1-2 dage i forvejen, så de kan nå at blive lidt "tørre". - Så egner de sig bedst til brødristeren. ;)

Opskriften er til ca. 15 stk.

400 g hvedemel
100 g sigtemel
50 g gær
2½ dl lunkent vand
½ - 1 tsk salt
1 æg
2-2½ spsk sukker
100 g smør, smeltet ved lav varme
2 tsk kardemomme 

1 æg til pensling


Gæren opløses i det lunkne vand (fingervamt, ca. 37 grader). Tilsæt salt, sukker, æg, smeltet smør og kardemomme. Tilsæt herefter sigtemel og hvedemel. Dejen æltes/røres til den er blank og smidig. (Jeg brugte min køkkenmaskine til æltningen, da det godt kan tage lidt tid at få dejen smidig! Tilsatte desuden en del mere hvedemel, da dejen stadig var ret klistret. - Prøv dig frem.)
Dejen hæver i en halv time.


Hæld dejen ud på et meldrysset bord og del den i 15 stykker. (Personligt fik jeg kun 13.) Tril 15 boller og læg dem tæt sammen i et ovnfast fad på 20 x 30 cm, der er beklædt med bagepapir. Lad hæve igen i en halv time.
Pensl med sammenpisket æg og bages i en forvarmet ovn på 200 grader (alm. ovn.) i 15 min. (OBS! Bollerne føles meget ubagte, når de tages ud, men det er meningen.) Bollerne lægges til afkøling.






- Ved servering flækkes bollerne og ristes på begge sider. Smager BEDST med et ubehageligt syndigt lag smør!












Ingen kommentarer:

Send en kommentar